Myter om hormoner: "Du kan roligt tage Vagifem - det virker kun lokalt!"

Systemiske virkninger kan ikke forventes, siger vejledningen
på pro.medicin.dk. Men forskningen viser noget ganske andet.
Rigtig mange kvinder går til lægen med tørre slimhinder (vaginal atrofi) eller blæreproblemer, og så udskriver lægen stikpiller med østradiol: Vagifem. Vagifem bliver også udskrevet til kvinder, der har haft brystkræft - fordi lægerne mener, at indholdet af østradiol holder sig i "lokal-området" og derfor ikke kan øge risikoen for brystkræft.
Men den nyeste forskning viser noget andet.
Forestillingen om, at østradiol som stikpiller kun virker lokalt, stammer fra forældede målemetoder.
Det er almindelige blodprøver, der - som vi også forklarer i bogen - ikke egner sig til at måle steroid-hormoner. Spytprøver er mere præcise - og det samme er de nyligt udviklede målemetoder, der også måler i blod, men med en ny teknik, der indtil videre kun anvendes til forskning, fordi den er meget dyr. Og de nye, mere præcise målemetoder, viser noget ganske andet:

Østradiol fra Vagifem når frem til blodbanerne og kommer derfra videre ud i hele kroppen, også til brystvævet.

Forskerne har gjort deres bedste for at råbe lægerne op. Et af studierne bruger oven i købet ordet "Advarsel" i sin titel:
Men indtil videre har lægerne ignoreret forskningsresultaterne. Hvad de burde gøre, er oplagt: I stedet for at give østradiol i form af Vagifem, der øger risikoen for brystkræft, skulle de helt droppe østradiol til behandling af vaginal atrofi - og i stedet give østriol i form af Ovestin. Det er, som vi dokumenterer i "Naturlig hormonterapi - du har et valg!", helt uden risiko - og mindst lige så effektivt, som det også er blevet fastslået af Institut for Rationel Farmakologi.
Ovestin bør til hver en tid være førstevalg til behandling af vaginal atrofi og blæreproblemer. Så hvis du er i en situation, hvor du har fået udskrevet Vagifem til behandling af tørre slimhinder i skeden eller mod blæreproblemer - og det er noget, som rigtig mange kvinder døjer med i menopausen og efter brystkræft-behandling - så er det nu, du skal bede din læge om at få Ovestin i stedet. Det kan kun gå for langsomt!
- og husk så: Aldrig østrogen (det gælder også Ovestin) uden samtidig progesteron. Se mere i bogen!

---------
Studier, der påviser, at østradiol som stikpiller kan findes overalt i kroppen:
Effects of vaginal estrogens on serum estradiol levels in postmenopausal breast cancer survivors and women at risk of breast cancer taking an aromatase inhibitor or a selective estrogen receptor modulator
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942807
Caution: Vaginal estradiol appears to be contraindicated in postmenopausal women on adjuvant aromatase inhibitors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443612
Vaginalt østriol virker lige så godt som østradiol:
Lose G et al.: ”Oestradiol-releasing vaginal ring versus oestriol vaginal pessaries in the treatment of bothersome lower urinary tract symptoms
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2000.tb10408.x/full
Samme vurdering hos Institut for Rationel Farmakologi:
"Alternative behandlinger med Ovestin creme og vagitorier ... er lige så effektive og enten billigere eller sammenlignelige i pris."
http://www.irf.dk/dk/anmeldelser/praeparatanmeldelser/arkiv/vagifem.htm