Hvad er naturlige hormoner?

Den kemiske opbygning af naturligt progesteron

Naturlige hormoner kaldes også humane hormoner eller bio-identiske hormoner. Det sidste udtryk er måske det mest præcise, fordi det angiver, at der er tale om hormoner, som i deres biokemiske struktur er identiske med de hormoner, kroppen selv producerer.
De fungerer i kroppen nøjagtig som kroppens egne hormoner og forstyrrer ikke kroppens egen produktion af hormoner. De kan - i modsætning til de syntetiske, patenterede hormoner - indgå i kroppens naturlige samspil og kan omdannes til andre hormoner, som kroppen har brug for.

Forskningen viser, at en lang række sygdomme og lidelser har at gøre med ubalance i hormonerne. Det er ubalancer, som kun kan rettes op med hormoner, der er magen til kroppens egne - de bioidentiske. Et patenteret stof er pr. definition et fremmedstof, som kroppen ikke kan mangle - ellers kunne det ikke patenteres. Så kun med naturlige hormoner er man i stand til at give kroppen det, den mangler.


Den kemiske opbygning af
det syntetiske progestin Provera
(medroxy-progesteron-acetat)
Når f.eks. en kvinde når frem til menopausen falder produktionen af både østrogener og progesteron, men i den konventionelle hormonbehandling bliver der som erstatning kun givet et enkelt østrogen - østradiol, evt. sammen med et syntetisk, patenteret progestin. Der bliver ikke givet progesteron. Det kaldes en substitutions-behandling, som betyder "at erstatte det, der mangler". Men det er altså ikke det, man gør. Man erstatter kun østradiol, ikke progesteron. Forskningen viser, at en substitutions-behandling, hvor man reelt erstatter det, der mangler - herunder progesteron - ikke giver de bivirkninger, som er konstateret ved den konventionelle hormonbehandling. 

Men danske læger er ikke uddannet til reelt at erstatte det, der mangler. Ofte vil du få udleveret østradiol uden overhovedet at blive testet for, om du mangler det - og dermed bliver du påført en helt unødig risiko for kræft.

Andre eksempler fra forskningen:

Man ved, at PCOS (en sygdom med cyster på æggestokkene) har at gøre med overvægt af østradiol og for lidt progesteron, men i stedet for at håndtere ubalancen giver man syntetiske hormoner i form af p-piller.

Man ved, at leddegigt har at gøre med overvægt af østradiol, men i stedet for at håndtere ubalancen, giver man medicin med alvorlige bivirkninger, som f.eks. Tocilizumab.

Man ved, at mangel på progesteron er en væsentlig årsag til epilepsi, men i stedet for at håndtere ubalancen, giver man medicin med alvorlige bivirkninger, som f.eks. clobazam, benzodiazepiner, vigabatrin, oxcarbazepin…

Forskningen viser, at man kan afhjælpe symptomer på overgangsalder - og andre hormonelle ubalancer - ved hjælp af naturlige hormoner, og at man kan gøre det uden de bivirkninger, som de patenterede hormoner har, så længe man sørger for at give de naturlige hormoner i balancerede doser, der svarer til kroppens naturlige produktion.

I bogen "Naturlig hormonterapi - opgør med østrogenmyten" får du en grundig indføring i, hvordan bioidentiske hormoner kan bruges til behandling af lidelser som PMS, depression, lavt stofskifte, PCOS, endometriose og fertilitetsproblemer og til behandling og forebyggelse af alvorlig sygdom som knogleskørhed, sklerose og brystkræft. Bogen giver et unikt indblik i kroppens egne hormoner, deres samspil og funktioner i kroppen og har henvisninger til over 250 forskningsresultater. Læs mere under Bogen.

Læs flere artikler om forskellen på bioidentiske og syntetiske hormoner.