Sådan stjæler man et navn - og skaber falske bivirkninger

Oprindeligt var ”progesteron” betegnelsen for det hormon, som kvindens krop producerer i anden del af cyklus. Men så opfandt man nogle patenterede stoffer og valgte at kalde dem det samme. Resultat: Fuldstændigt kaos...


Man har udviklet en række patenterede stoffer, som man har valgt at give det samme navn som kvindens eget hormon: progesteron - selv om der er tale om andre stoffer med andre virkemåder. Det kaos, som det har medført, bliver vi til stadighed udsat for. 

Det fører til misinformation om forskningsresultater – som når danske forskere studerer p-piller og bekendtgør, at ”progesteron” øger risikoen for hjernesvulst, selv om der ikke er - og aldrig har været - progesteron i p-piller, kun patenterede gestagener.1)

Og det fører til systematisk misinformation af kvinder, der spørger til risici ved hormonbehandling i konsultationen eller i lægebrevkasser:
”Hvis du tager et hormontilskud med en kombination af progesteron og østrogen, har du en højere risiko for at få brystkræft, end hvis du kun tager østrogen.” 2)
Nej, det er ikke, hvad forskningen viser. De studier, der viser højere risiko for brystkræft, er de studier, hvor man giver østrogen i kombination med patenterede gestagener – som man så derefter kalder ”progesteron”, selv om de ikke er det.

Hvad der først og fremmest sker, når man kalder de patenterede gestagener for ”progesteron”, er, at bivirkningerne fra de patenterede gestagener automatisk bliver overført til også at gælde for kvindens eget hormon, progesteron – selv om forskningen til overflod viser, at progesteron ikke har disse bivirkninger. Den forskning bliver lægerne bare ikke præsenteret for, selv om den er omfattende.3)

Fremtrædende forskere, der har brugt hele deres karriere på at studere hormoner, er godt trætte af denne konsekvente sammenblanding. I 2007 udsendte 9 internationalt anerkendte forskere f.eks. en afhandling om fremskridtene inden for hormonterapi. Blandt de 9 var bl.a. Baulieu, der i 1995 opdagede, at progesteron var et neurosteroid, og Schumacher, der er leder af det franske nationalinstitut for helbred og medicinsk forskning. I konklusionen skriver de blandt andet:
Det behandlingsmæssige potentiale for progesteron i forbindelse med hormonbehandling er langt fra blevet værdsat. Der er to hovedgrunde til dette:
1) En udbredt uvidenhed om det naturlige progesterons virkningsmåde i kroppen – hvilket er ret overraskende i betragtning af, at det nu er 70 år siden, hormonet blev opdaget – og
2) uberettigede generaliseringer omkring virkningen af forskellige stoffer … De syntetiske progestiner har meget anderledes biologiske og behandlingsmæssige egenskaber end progesteron, og det, at man omtaler dem som en samlet gruppe, er ikke acceptabelt.4)
Sådan lyder ordene fra eksperterne. Det er en opfordring til lægeverdenen om at interessere sig mere for de gode behandlingsresultater, der er vist med naturligt progesteron, samt en beklagelse over, at man ved at skære alle ”progestinerne” over én kam mudrer de gode resultater til med falske bivirkninger, som ikke tilhører progesteron.

Men lige meget hjælper det. Lægerne bliver ved med at kalde de patenterede gestagener for ”progesteron”, som om det var det samme stof.

Til lægernes orientering: Det stof, som kvinden producerer i den luteale fase, er ikke ”MPA” eller ”norethisteron” eller ”levonorgestrel”. Det er progesteron med den videnskabelige betegnelse P4. Et helt andet stof med en anden molekylær opbygning og andre virkemåder.

Her er forskellen på den molekylære opbygning af MPA og progesteron:

PROGESTERON
MPA (Medroxy-progesteron-acetat)Og her er blot en af de mange forskelle i virkemåder:


Øget risiko for brystkræft ved østrogen kombineret med MPA: 69%. Øget risiko for brystkræft ved østrogen kombineret med naturligt progesteron: 0%.
Vi har vist dette forskningsresultat før, og det bliver vi ved med, indtil også lægerne lærer at tage det alvorligt. Det er et observationsstudie, der omfatter 60.000 kvinder, som er blevet fulgt gennem 18 år. 5) Det er mange kvinder, og det er meget lang tid for et videnskabeligt studie. Det giver i sig selv en høj sikkerhed for resultatet. Og ikke mindst bekræftes disse resultater af talrige andre studier, bl.a. laboratorieforsøg, som viser præcis, hvordan progesteron bærer sig ad med at beskytte mod kræft. 6) Man kender altså ikke alene virkningen, man kender også virkningsmekanismerne.

Kliniske studier, laboratorieforsøg, observationsstudier – på alle felter tegner der sig et entydigt billede: de patenterede gestagener viser alvorlige bivirkninger i form af hjerte/kar-sygdom og kræft, mens studier af progesteron viser, at dette hormon beskytter mod de samme sygdomme.

At progesteron afslører ganske andre virkemåder end de patenterede stoffer, burde sådan set ikke komme bag på nogen. I en konventionel fertilitetsbehandling bruger man progesteron til at gennemføre en graviditet. Hvis man i stedet brugte patenterede gestagener, ville det fremkalde en abort. Derfor bruger man da også de patenterede gestagener til at forhindre graviditet (i p-piller og fortrydelsespiller), mens man bruger progesteron til fertilitetsbehandling. Ikke ligefrem en lighed i virkemåde, vel?

Så når din læge eller gynækolog fortæller dig, at ”progesteron giver kræft”, så skal du i dit stille sind korrigere progesteron til ”patenterede stoffer.” For det er kun dem, din læge har information om.3) Ønsker du derimod videnskabeligt baseret vejledning i genopretning af hormonbalancen, så gå til en NHT®-vejleder, certificeret af Center for Naturlig Hormonterapi. Vi kender forskningen.

--------------------------------------
Lær at gennemskue navnetyveriet og se den omfattende dokumentation – læs kapitlet ”Sådan stjæler man et navn” samt afsnittet om ”De falske bivirkninger” i bogen Naturlig hormonterapi – du har et valg!

Find en oversigt over NHT®-vejledere her.

1) Pressemeddelelse i Information – klik på ”Kommentarer” for at se vores kommentar til artiklen.
https://www.information.dk/telegram/2015/01/p-piller-oeger-risikoen-hjernesvulst

2) Læge Anne Tjønnelands råd til en læser i magasinet ”Liv”:
http://magasinetliv.dk/din-sundhed/krop-og-velvaere/ekspert-sadan-beskytter-du-dig-mod-brystkraeft

3) Lægerne har typisk deres viden fra metastudier, som udelukker forskningen i naturligt progesteron - som det fremgår af denne artikel her på bloggen.
http://naturligehormoner.blogspot.dk/2016/10/myter-om-hormoner-progesteron-gir-krft.html

4) Schumacher et al.: ”Novel perspectives for progesterone,” Endocrine Reviews 2007, vol. 28. Dansk oversættelse hentet fra ”Naturlig hormonterapi – du har et valg!”, Vingholm 2016.

5) Fournier et al.: ”Unequal risk for breast cancer,” Breast Cancer Research and Treatment, jan. 2008. Grafik fra: ”Naturlig hormonterapi – du har et valg!”, Vingholm 2016.

6) Vi præsenterer studiet i denne artikel her på bloggen: Sådan går det til, når progesteron stopper brystkræft