Sådan går det til, når progesteron stopper brystkræft

af Anette Paulin og Jens-Ole Paulin

Østradiol uden progesteron vil få en kræftcelle
til at aktivere DNA-områder, der øger celledeling.
Forskerne har fået et helt unikt indblik i, hvad der foregår i en kræftcelle, når man tilfører østradiol og progesteron. Det giver ny viden om, hvordan progesteron er i stand til at overtale østrogen-receptoren til at ændre adfærd.

Forskerne har længe vidst, at progesteron var i stand til at bremse væksten af brystkræftceller - og nu ved man mere om, hvordan progesteron gør det, takket være et nyt forsøg, hvor man med ny teknik har været i stand til at studere aktiviteten i en kræftcelle med både progesteron-receptorer (PR) og østrogen-receptorer (ER).
Når østrogenet (østradiol) får lov at påvirke kræftcellen uden indblanding fra progesteron, så vil østrogen-receptoren aktivere DNA-områder, som stimulerer cellevækst, og som får kræftcellen til at dele sig i stedet for at dø.
 I det øjeblik, man også giver progesteron, så sender progesteron-receptoren et signal til østrogen-receptoren, som får den til at ændre adfærd.
Den skifter fra at stimulere cellevækst til i stedet at aktivere et DNA-område, der bremser cellevækst. Opdagelsen er bl.a. banebrydende, fordi man aldrig før har vidst, at receptorerne kunne ”tale med hinanden”, og at progesteron på den måde kan få andre hormoner til at opføre sig anderledes, end de ellers ville gøre.
Hvis man samtidig tilsætter naturligt progesteron,
vil progesteronet sende besked til østradiol om, at det
i stedet skal aktivere DNA, der bremser celledeling

Nyheden er endnu en brik til den efterhånden meget omfattende forskning, der dokumenterer progesterons gavnlige virkninger i kampen mod kræft, og forskerne ser nu frem til, at det kan bane vejen for større, kliniske forsøg, hvor man giver dette”sikre og billige” progesteron til kvinder med brystkræft.
Andre forskningsresultater har vist, at progesteron ikke blot virker på kræftceller med progesteron-receptorer, men også på en lang række andre kræfttyper. Vi fortæller mere om ovenstående forsøg og forskningen i progesteron mod kræft i webinaret
Hold øje med hormonerne - så forebygger du kræft, som kan ses gratis her på bloggen.
Læs artiklen om receptor-forsøget i Pharmaceutical Journal
Se forsøgets abstract i ”Nature”