Blødnings-forstyrrelser

 - hvorfor kommer de,
og hvad gør man ved dem?

Læs her om 3 typiske årsager til uregelmæssige eller kraftige blødninger 
- og om, hvordan du genopretter balancen.


Hvorfor oplever mange kvinder, at blødningerne bliver kraftigere og måske også mere langvarige, når de kommer i 40'erne - eller måske allerede i slutningen af 30'erne?

Hvorfor virker en dosis progesteron godt, måske i flere måneder, for så pludselig at virke mindre godt, mens der samtidig kommer pletblødninger?

Og hvorfor får nogen blødning, når de starter på progesteroncreme?

Det har alt sammen at gøre med forholdet mellem progesteron og østradiol. Det er først og fremmest østradiol, som skaber blødninger, og der er flere faktorer, som kan give for meget østradiol og dermed blødningsforstyrrelser.Illustrationen viser Luteal Out of Phase, "LOOP": Normalt vil østradiol (E2) stige i 1. del af cyklus og falde i 2. del, men når man nærmer sig overgangsalderen, går det nemt galt, så østradiol også stiger i 2. del af cyklus. Det giver overvægt af østradiol og for lidt progesteron (P4). Ill. fra "Naturlig hormonterapi - du har et valg!"


Fedtvævet producerer østradiol
Kvinder, som har meget fedt på kroppen, kan opleve blødninger også flere år efter, at æggestokkene er holdt op med at fungere (menopausen). Det skyldes, at fedtvævet danner østradiol. Det er en af grundene til, at mange kvinder slet ikke kommer til at mangle østradiol omkring eller efter overgangsalderen, for æggestokkene er godt nok stoppet med at producere det, men det produceres altså stadig i fedtvævet. Og har man rigeligt med fedtvæv, kan niveauet af østradiol blive så højt, at det fremkalder blødninger – også efter overgangsalderen. Dit BMI kan fungere som rettesnor. Som vi skriver om i bogen (s. 155), så vil et højt BMI betyde et højt niveau af østradiol - og dermed en øget risiko for uregelmæssige eller for kraftige blødninger.

Østradiol går op og ned i Fase 3
Et fald i progesteron-niveauet begynder, når man nærmer sig overgangsalderen - for nogen allerede sidst i 30'erne. Det er den fase i livet, som vi i bogen kalder ”Fase 3 – østradiol-udsving.” Men mens progesteronniveauet er støt faldende i den periode, så svinger østradiolniveauet til gengæld op og ned, som navnet siger. Hos nogle kvinder stiger østradiolniveauet i anden del af cyklus til højere niveauer end i første del (se illustrationen), samtidig med at progesteronniveauet er lavt på grund af faldende produktion eller manglende ægløsninger. Det giver en situation med alt for meget østradiol og for lidt progesteron til at afbalancere det. Resultatet bliver ofte langvarige, voldsomme blødninger – ofte koblet med forværrede symptomer på PMS: ømme bryster, humørsvingninger, tendens til depression og/eller angst og nervøsitet.
Tilførsel af progesteron kan som regel hjælpe til at gøre blødningerne mindre kraftige og langvarige og især afhjælpe PMS-symptomerne. Men det kan være svært at finde den rigtige dosering i denne periode. Man kan komme ud for, at man tager f.eks. 20 mg om dagen i nogle måneder, og det fungerer rigtig fint, men så pludselig en måned får man pletblødninger, og hvorfor nu det? Det vil ofte skyldes, at østradiolniveauet i denne cyklus er steget mere end i tidligere måneder – derfor er der i denne cyklus brug for mere progesteron end før. Når østradiolniveauet svinger voldsomt fra måned til måned, kan det være svært at ramme den rigtige dosering, og det kan være nødvendigt at justere op eller ned. Her må man lægge mærke til sine symptomer. Hvordan brysterne føles og om man har væskeophobninger kan sige noget om, hvordan balancen mellem østradiol og progesteron er lige nu, og så kan man justere efter det. Se også tjek-listerne i bogen.

Startvanskeligheder, når receptorerne aktiveres
Nogen oplever, når de begynder på progesteroncreme, at blødningerne bliver kraftigere, eller at de får pletblødninger. Igen har det med østradiol at gøre. Hvis man i lang tid har haft for meget østradiol, er receptorerne blevet sløve, så de ikke optager så meget af det østradiol, der er i kroppen. Progesteron aktiverer imidlertid receptorerne, og det betyder at man lige i begyndelsen oplever endnu stærkere, at der er for meget østradiol – og der er endnu ikke nok progesteron i kroppen til at modvirke østradiols virkning. I sådanne tilfælde kan det være en god idé i nogle måneder at gå op i dosis – Dr. Lee kalder det "a loading dose", en dosis som er højere end normalt og som man tager i de første 2-3 måneder for hurtigere at få udbedret den mangel, som er opstået over længere tid med manglende ægløsninger og for lavt progesteronniveau.
Igen er det vigtigste at holde øje med symptomerne – er humøret mere stabilt? Føler man mindre tristhed eller nervøsitet? Er brysterne mindre ømme eller knudrede? Ophober man mindre væske?
Det er alt sammen tegn på, at balancen mellem østradiol og progesteron bliver bedre, så blødningerne igen blive normale og regelmæssige.

Hvis kvinder i mange år ikke har haft blødninger, f.eks. mens de har været på minipiller, og de så stopper med pillerne og begynder på progesteron, så kan de opleve, at der kommer blødninger igen – uanset alder og uanset om menopausen er indtruffet, dvs. at den månedlige produktion af østradiol fra æggestokkene er ophørt. Der kan komme én eller flere blødninger, og det er helt normalt og sundt. Det skyldes, at der er eller har været et så højt niveau af østradiol, at der er sket en fortykkelse af livmoderslimhinden – og progesteron sørger så for, at livmoderslimhinden bliver afstødt. Hvis der er æg tilbage i æggestokkene, kan der igen komme regelmæssige menstruationer i en periode, indtil der ikke er flere æg tilbage. Kvinder, der har et højt BMI og dermed en høj produktion af østradiol fra fedtvævet, kan opleve, at der kommer blødninger – regelmæssigt eller uregelmæssigt – i lang tid. Den fortykkelse af livmoderslimhinden, som et højt niveau af østradiol giver, er potentielt skadelig, fordi den kan danne basis for celledeling, der fører til kræft, og derfor skal blødningerne, som fremkaldes af progesteron også efter overgangsalderen ses som et sundhedstegn