Er det sandt, at danske kvinder "stort set" kun får bioidentiske hormoner?

Spørgsmålet opstår, fordi nogle sundhedseksperter og gynækologer ind imellem fremfører den påstand, både i aviser og på nettet. Gynækolog Christine Felding siger f.eks. til Jyllands-Posten 9.2.2014, at ”de hormoner, vi bruger herhjemme er bioidentiske – og det er uanset, om det er plaster, piller eller gele,” og endvidere, at der ”i Danmark kun bliver brugt et eneste præparat med syntetisk hormon til kvinder i overgangsalderen, og det er Livial.” Ja, gid det var rigtigt, men det er desværre forkert.

Sandheden er, at alle kombinationspræparater, der bruges til kvinder i overgangsalderen, indeholder syntetiske hormoner. Activelle, Cliovelle, Kliogest, Novofem, Mirena – listen er meget lang, og samtlige præparater benytter syntetiske progestiner som nor-ethisteron-acetat, MPA eller levonorgestrel. Livial skiller sig kun ud på den måde, at det indeholder et særligt syntetisk hormon, der kaldes tibolon, som er fabrikeret til at have både østrogen, gestagen og androgen virkning, og som har vist sig at have specielt mange bivirkninger.
Der findes på det danske marked slet ikke præparater til brug i overgangsalderen, som anvender naturligt, bioidentisk progesteron. Sagen er altså den omvendte: at det eneste bioidentiske hormon, der gives til danske kvinder i og omkring overgangsalderen, er østradiol. Alle andre hormoner er syntetiske. Og de deles ud i meget store mængder.
Du kan se hele den lange liste over præparater til behandling af menopause på medicin.dk. Samtlige kombinationspræparater indeholder syntetiske progestiner:
http://pro.medicin.dk/Search/Search/Search/menopause?


P-piller
P-piller udgør den anden, store gruppe af hormoner til danske kvinder. En anerkendt, dansk sundhedsekspert skrev fornylig på sin blog, at ”p-piller består af bioidentiske hormoner.” Ja, også her kunne det jo være dejligt, hvis det var sandt, men det er desværre helt igennem forkert. Det kan siges ganske enkelt: bioidentiske p-piller eksisterer ikke og har aldrig eksisteret, hverken i Danmark eller i udlandet.
P-piller består som hovedregel udelukkende af syntetiske hormoner. Der er tale om det syntetiske østrogen ethinyl-estradiol, som bruges i kombination med et syntetisk progestin, som oftest levonorgestrel. Denne kombination bruges f.eks. i mærkerne Microgyn, Anastrella, Femicept og Malonetta. P-pillen Zoely indeholder, i modsætning til de andre, bioidentisk østradiol, men stadig kombineret med et syntetisk progestin – nomegestrol-acetat.
I de såkaldte 3. og 4. generations p-piller bruges nye syntetiske progestiner, der bl.a. er kendetegnet ved at have endnu flere bivirkninger end de gamle, som f.eks. drospirenol, desogestrel, gestoden og etonogestrel. Disse anvendes bl.a. i p-ringen.
Du kan se hele listen her på medicin.dk:
http://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/149000

Dertil kommer, at sygdomme, som har at gøre med hormonel ubalance, som f.eks. PCOS og endometriose, ofte i det danske sundhedssystem behandles med p-piller - altså syntetiske hormoner, ikke bioidentiske.

Kun når det gælder fertilitetsbehandling kan man komme ud for at få tilbudt naturligt, bioidentisk progesteron. I alle andre tilfælde bruges syntetiske progestiner, ikke progesteron.

Man må konkludere, at udsagn fra eksperter om, at danske kvinder hovedsageligt får bioidentiske hormoner, giver et falsk billede af tingenes tilstand. Virkeligheden er den modsatte: Danske kvinder bliver i sammenhænge, der har med hormoner at gøre, fyldt med syntetiske progestiner, som har alvorlige, dokumenterede bivirkninger. I langt de fleste tilfælde kunne man i stedet have brugt bioidentisk progesteron, som ikke har disse bivirkninger. Du kan se den omfattende dokumentation i vores bog ”Naturlig hormonterapi – du har et valg.”
Tag bogen med til din gynækolog – det lader til, at en del gynækologer har hårdt brug for den!
***
Se også:
Alt for mange får udskrevet østradiol uden at mangle det - video om Hormoner i overgangsalderen, del 1
Læs flere Myter om hormonbehandling - kan naturligt progesteron beskytte livmoderen?