Progesteron mod blodpropper i hjernen

Sidste nyt fra forskningen:
Progesteron begrænser skader på hjernevævet og får patienter til at komme sig bedre efter en blodprop i hjernen – også selvom midlet først gives op til 6 timer efter.
Det er konklusionen i en artikel, der blev offentliggjort den 4. december 2013 i Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism.
Forsøget viste, at naturligt progesteron kan bremse de alvorlige følger af en blodprop i hjernen op til 6 timer efter, at blodproppen indtraf – noget, som intet syntetisk lægemiddel har været i stand til.
Endnu har resultatet ikke reddet mennesker, for forsøget foregik med mus. Men Donald Stein, der står bag forsøget, har tidligere påvist, at naturligt progesteron kan bruges mod akutte hjerneskader og har vist sig at redde menneskeliv.

Donald Stein er i dag professor i akutmedicin, og han begyndte allerede at forske i progesterons betydning for hjernen for over 25 år siden. Det begyndte, da han som ung forsker hørte anekdoter om, at gravide mus kom sig bedre efter påførte hjerneskader end ikke-gravide mus. Det var noget, man havde observeret tilfældigt i forbindelse med andre forsøg, og alle syntes, det var lidt pudsigt. Men ingen interesserede sig for, hvorfor det var sådan. Det gjorde Donald Stein. Han gentog forsøgene og bemærkede, at jo højere progesteronniveau musene havde, jo bedre klarede de sig efter en traumatisk hjerneskade.
Men da han ville gå videre og specifikt forske i progesterons virkning mod hjerneskader, løb han ind i problemer. Det viste sig at være umuligt at få forskningsstipendier til forsøgene, og han blev latterliggjort for overhovedet at foreslå det.
Dels var det en videnskabelig overbevisning, at hjernen ikke kan regenerere celler. (Det har nu vist sig at være forkert. Hjerneceller kan gendannes – ved hjælp af progesteron.)
For det andet blev progesteron anset for at være et kvindeligt kønshormon, som udelukkende havde at gøre med at blive gravid og føde børn. (Dette har også vist sig at være forkert. Progesteron giver ingen kønspåvirkning, dvs. at hverken mænd eller hanmus, som behandles med progesteron efter en hjerneskade, får kvindelige træk, og at mænd har lige så meget gavn af progesteronens virkning som kvinder.)
Donald Stein holdt fast og gennemførte flere og flere små forsøg, der gav så gode resultater, at det omsider blev muligt at få stipendier til større forsøg – og nu er der ikke længere nogen, der griner af ham.

I dag er Donald Stein chef for Emory Universitetets hjerneforskningscenter. Hans forskning har ført til, at der nu er 2 store kliniske forsøg i gang: et amerikansk forsøg, som Emory Universitetet leder, og et internationalt forsøg ledet af medicinalfirmaet BHR Pharma. Forsøgene går ud på at give intravenøs progesteron i høje doser til ofre for trafikulykker o.l. med alvorlige skader i hjernen.
De indledende forsøg har været lovende: progesteron er sikkert for både mænd og kvinder, der er ingen ubehag eller bivirkninger forbundet med det. Og samtidig giver det markante forbedringer både i forhold til dødelighed og i graden af førlighed efter ulykken. Indtil nu har det ikke været muligt at finde noget middel, som kunne hjælpe efter en traumatisk hjerneskade - naturligt progesteron er det første, der har vist sig at have en reel effekt.

Man ved en hel del om, hvorfor progesteron er så effektivt, for det er et af de bedst undersøgte hormoner overhovedet, og det har mangfoldige virkninger i kroppen. Det er på grund af denne mangfoldighed, at det kan bremse skaderne efter hjernelæsioner. For ved en hjerneskade begynder en kompliceret proces. Skaden på hjernen er kun begyndelsen, derefter breder en kaskade af ødelæggende virkninger sig i hele kroppen.
Progesteron modvirker både skaderne på hjernen og begrænser de ødelæggende virkninger i resten af kroppen. Progesteron modvirker hævelser, som skader det omkringliggende væv, og progesteron stimulerer samtidig hjerneceller til fornyelse - derved forhindres, at skadede hjerneceller dør.

Og nu er Donald Stein så gået i gang med at forske i et andet område, hvor der også sker skader på hjernen, nemlig efter blodpropper. En række forsøg har vist lovende resultater: man opnår 70% mindre skade på hjernen og 50-60% bedre færdigheder med progesteron. Foreløbig altså med mus.

Det tog næsten 20 år for Donald Stein at komme så langt, at progesteron mod traumatiske hjerneskader blev testet på mennesker. Med de resultater, han har opnået, varer det nok ikke helt lige så lang tid, før de første forsøg på mennesker med blodpropper kommer i gang, men inden resultaterne bliver omsat til praksis og enhver lægeambulance, også i Danmark, bliver udstyret med naturligt progesteron, kommer der nok alligevel desværre til at gå en del år. Så jeg håber, hvis jeg skulle blive ramt af en blodprop, at nogen vil være så kvikke at gribe en flaske progesteron (den står på mit natbord) – og smøre mig godt og grundigt ind i den!

Læs mere om forsøgene med progesteron mod hjerneskader her.