Mænd, kvinder og hormoner

Mænd og kvinder danner de samme hormoner, blot i forskellige mængder. Det er måske indlysende nok, når man tænker på stofskiftehormonerne, på insulin, melatonin, DHEA osv., men knap så velkendt når det kommer til de såkaldte kønshormoner: testosteron, østrogen og progesteron. 
Mænd danner også østrogen og progesteron, kvinder danner også testosteron, forskellen ligger udelukkende i mængden. Mænd producerer mere testosteron end kvinder, som til gengæld producerer mere østrogen. 
Med hensyn til progesteron burde det måske ikke regnes med til kønshormonerne. Ikke hvis man tænker på kønshormonerne som dem, der gør mænd maskuline og kvinder feminine. Progesteron spiller naturligvis en stor rolle for forplantningen og kvinders graviditet, men selve hormonet gør ikke feminint. Tværtimod har progesteron en lang række vigtige funktioner for både mænd og kvinder hele livet. F.eks. findes omkring 20 % af progesteronreceptorerne i hjernen, progesteron er vigtigt for vores følelsesmæssige ligevægt, for koncentrationsevnen og evnen til at huske. Progesteron kan reparere skader i hjernen og på nervesystemet, og desuden er det med til at styrke hjertet og blodomløbet, at styrke knoglerne og bindevævet.