Myter om hormoner: "Hormoner kan ikke måles i en spytprøve!"


Spytprøver til måling af hormoner er flittigt brugt af forskerne,
men mange danske læger er uvidende om det.
En hel del læger går ud med den påstand, at hormoner ikke kan måles i en spytprøve – det gælder bl.a. formanden for de praktiserende gynækologer, Charlotte Floridon, i Weekendavisen 18. august 2017. Det er lidt rystende at opleve, hvordan en læge, der oven i købet har de kvindelige kønshormoner som speciale, kommer med udtalelser, der er i direkte modstrid med den videnskabelige forskning på området.
Men myter om hormoner er der mange af i lægeverdenen, og det er da også grunden til, at vi uddanner NHT®-vejledere, som baserer deres hormonvejledning på et videnskabeligt grundlag. Det er der hårdt brug for.

De videnskabelige fakta om spytprøver
De såkaldte kønshormoner – herunder progesteron, østradiol og østriol – er fedtopløselige hormoner, og til måling af disse er spytprøver blevet mere og mere udbredt blandt forskerne. Ikke alene er de præcise, men de er også ikke-invasive, dvs. man slipper for nålestik. Og i forsøg, hvor deltagernes hormonniveauer f.eks. skal måles flere gange om dagen, ville de hurtigt komme til at ligne nålepuder, hvis man anvendte blodprøver. Som endokrinologen professor Lucilla Poston, King's College London siger:

"Spytprøver er nemme at indsamle, der er ikke brug for en nål eller en blodprøve."

Lucilla Poston er leder af den endokrinologiske afdeling på King's College og en del af forskerholdet bag et forsøg - baseret på spytprøver - som viste, at måling af progesteron-niveauet hos gravide kan hjælpe til at opdage øget risiko for en for tidlig fødsel. Du kan se citatet og læse mere om forsøget her (artiklen er på engelsk):
- og selve studiet finder du her:

Måling af fedtopløselige hormoner i spyt er bredt accepteret i forskningsverdenen, som det fastslås i dette studie:

- og det skyldes selvfølgelig, at præcisionen af spytprøver først er blevet grundigt undersøgt i en lang række studier. Her et studie, der har undersøgt måling af progesteron og østradiol i spyt og konkluderer, at spytprøver er velegnede og vil give et præcist billede af æggestokkenes produktion af disse hormoner:

Herhjemme brugte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spytprøver til måling af cortisol-niveauet i deres undersøgelse af natarbejde blandt politifolk – du kan se deres beskrivelse af metode og design her:

…men spytprøver bruges ikke i det danske sundhedsvæsen 
- og det kan jo være en af grundene til, at en hel del læger går rundt med den falske overbevisning, at man ikke kan bruge spytprøver til måling af hormoner. Som det fremgår af ovenstående, er det et udtryk for, at den pågældende læge ikke har sat sig ind i forskningen på området. Det kan du stole på, at en NHT®-vejleder har.


Flere kilder til hormoner målt i spyt:

En række undersøgelser konkluderer, at spytprøver er mere præcise end blodprøver:

Dollbaum CM et al.: ”Direct Comparison of Plasma and Saliva Levels After Topical Progesterone Application.” Presented at the 7th Annual Meeting of the American Menopause Society, 1997.
Hofman LF: ” Human Saliva as a Diagnostic Specimen.” The American Society for Nutritional Sciences, 2001.
O’Leary et al.: “Salivary, but not serum or urinary levels of progesterone are elevated after topical application of progesterone cream to pre- and postmenopausal women.” Clinical Endocrinology, vol. 53 nov. 2000.