Østrogen-udrensning – fordi du fortjener det!

Af Anette og Jens-Ole Paulin

Mens vi skrev på bogen om naturlige hormoner, opfandt vi to nye ord. Det ene er "fremmed-østrogener". Det er sådan set bare en ordret oversættelse af det engelske "xeno-estrogens", men på dansk plejer det at blive oversat til "hormonforstyrrende stoffer". Men det synes vi ikke er særlig dækkende. For det første er det upræcist: Hvilke hormoner er det, der forstyrrer - og bliver forstyrret?
For det andet kommer det til at lyde alt for uskyldigt.
Banke, banke på: "Undskyld, må jeg lige forstyrre et øjeblik?"
Så høfligt opfører fremmed-østrogener sig ikke. De kommer ikke bare for at "forstyrre". De er ude på at overtage hele butikken. De binder sig til kroppens receptorer langt mere effektivt end kroppens egne hormoner er i stand til.
Og dér bliver de siddende i alt for lang tid, ligesom ubudne gæster, der ikke forstår en fin hentydning. Med andre ord: Fremmed-østrogener hober sig op i kroppen, så vi bliver permanent overbelastet med østrogen.
Ja, der findes også stoffer, der har en effekt som de mandlige kønshormoner - dem kunne man så kalde fremmed-androgener. Men langt de fleste af de stoffer, der skaber problemer i vores moderne samfund, virker som østrogener, og det betyder, at mange af os går rundt med østrogen-dominans - alt for meget østrogen i forhold til progesteron. Det fører til alle mulige kedelige, "moderne" lidelser som overvægt, PMS, søvnløshed, migræne, manglende frugtbarhed hos både mænd og kvinder - og for lavt stofskifte.
Derfor har vi opfundet ord nr. 2: "østrogen-udrensning".
Det er den proces, hvor man beslutter sig for at undgå fremmed-østrogener så vidt muligt. Det kan stærkt anbefales, for hvis der er noget, du ikke har fortjent, er det hormonforstyrrende stoffer i din kosmetik! Men det kræver opmærksomhed, for der er fremmed-østrogener over det hele, ikke blot i kosmetik, men også i rengøringsmidler, sæber, cremer, neglelak, drikkeflasker af plastic - og i kassebon'ernes termopapir!
Heldigvis, som noget særligt for Danmark, har vi Svanemærket. Går man i gang med en østrogen-udrensning, kan man vælge Svanemærkede produkter, når det er muligt, for det garanterer, at produktet ikke indeholder fremmed-østrogener. Der er mange gode serier af plejeprodukter med Svanemærke i supermarkederne – og som en ekstra bonus sparer du som regel også en hel del penge, fordi de er billigere end de berømte mærkevarer.
De kedelige virkninger af østrogen-dominans kan afbalanceres med progesteron. Men det kan være svært at få det fulde udbytte af progesteronen, netop fordi der jo ikke er tale om kroppens eget østrogen, men om fremmede østrogener, der klynger sig mere effektivt til receptorerne og har en langt stærkere virkning end den østrogen, vi selv producerer. Så en østrogen-udrensning kan være nødvendig for at få det fulde udbytte af progesteron - og for at undgå ubehagelige udrensningssymptomer. Og en østrogenudrensning vil i det hele taget være et nødvendigt led i at genskabe en sund hormonbalance!
Især hvis man lider af for lavt stofskifte, er det vigtigt at undgå fremmedøstrogener. Nyere forskning har vist sammenhæng mellem et højt niveau af fremmedøstrogener som ftalater i blodet og lave niveauer af stofskiftehormoner. Ftalater findes især i plast som plastikflasker, plastikkrus osv., og det frigives, når plastiket opbevares ved stuetemperatur og derover. Har du en plastikflaske med vand liggende i bilen om sommeren, bliver den med andre ord forvandlet til en ren østrogen-bombe!

Du kan læse mere om at undgå fremmedøstrogener i bogen "Naturlig hormonterapi - du har et valg!"