Hvad er naturligt?

Ordet ”naturlig” bliver brugt i så mange betydninger, også i forhold til hormoner, men når vi bruger det i bogen om ”Naturlig hormonterapi”, har det en præcis definition. Der er tale om hormoner, der er fuldstændig identiske med kroppens egne, helt ned på molekyleplan. Derfor kaldes de også bio-identiske. Det skal ses i modsætning til de syntetiske hormoner, man som regel får udleveret hos lægen. De er ikke magen til de hormoner, kroppen selv producerer, og derfor har de andre virkninger – og også ofte bivirkninger.
Begge typer fremstilles i et laboratorium og er altså kunstigt skabt. Når man alligevel kan kalde de bio-identiske hormoner for naturlige, er det fordi, de er naturlige for vores krop – hvorimod de syntetiske hormoner er et fremmedstof, som kroppen ikke kender.

Men hvorfor skal vi overhovedet tage hormoner? Er det naturligt?
Vores hormonniveauer falder jo med alderen, det viser masser af undersøgelser, og er det så ikke bare en naturens orden, som vi må finde os i?
Dertil må man sige, at vi for længst har forladt ”naturens orden”. Vi bor i byer, hvor vi indånder bilernes udstødningsgas og alle mulige andre gifte fra stoffer i møbler, gulvlak osv. Vi spiser mad, der er sprøjtet og behandlet, og som har været længe undervejs, fra den blev høstet. Vi tager p-piller, som griber drastisk ind i vores naturlige hormonproduktion. Vores adrenalinniveau stiger voldsomt, når vi udsættes for stress – med det ”naturlige” formål at gøre os i stand til at nedkæmpe en løve eller spurte hen over sletten for at slippe væk fra den – men vi gør ingen af delene og bliver bare belastet af for meget adrenalin, hvilket i sig selv skaber et underskud af andre, vigtige hormoner som stofskifte- og kønshormoner osv. osv. Hvad er overhovedet naturligt, når det gælder vores moderne liv med højt tempo og et bombardement af informationer?

Det er tankevækkende, at vi faktisk ikke ved, om hormonniveauerne også faldt med alderen før i tiden. Målinger af hormonniveauer blev først en realitet i 1900-tallet. Er det faldende hormonniveau naturligt – eller er det en konsekvens af den moderne livsstil? Det er i hvert fald et faktum, at mange af de sygdomme, vi kæmper med i dag, ikke fandtes for 200 år siden – og at mange af dem har at gøre med hormonmangel, ikke mindst mangel på progesteron. Den moderne livsstil kan have ført til faldende hormonniveauer, som så igen fører til en lang række sygdomme. Det kunne være forklaringen på, hvorfor progesteron hjælper på så mange forskellige ting – sådan som det viser sig i øjeblikket, efterhånden som man forsker mere og mere i det.

Læs flere artikler om progesteron.