Fremmed-østrogener - hormonforstyrrende stoffer

Fremmed-østrogener er stoffer, som har en østrogen-lignende effekt i kroppen. Der er nogle få hormonforstyrrende stoffer, som påvirker kroppen som mandlige hormoner, men de fleste - de der kaldes fremmed-østrogener - påvirker hormonbalancen som kvindelige hormoner - og det er både mænd, kvinder og børn, der bliver påvirket. Fremmed-østrogener nedbrydes langsommere i kroppen end naturlige hormoner, og derfor hober de sig op - og det går ud over sundheden, herunder fertiliteten.
Desuden kan de ophobede fremmed-østrogener optage plads på østrogen-receptorerne, så man ikke får maximal gavn af de naturlige hormoner.

Hormonforstyrrende stoffer findes i parfumer og alt, hvad der er tilsat parfume: duftlys, sæber, skyllemidler, cremer og kosmetik. Desuden indeholder neglelak, neglelakfjerner og hårlakker opløsningsmidler, som virker som østrogener i kroppen. Der kan også være fremmed-østrogener i lim, møbler, tæpper, elektronik, maling og gulvlak mm.

Luft godt ud hver dag, så du får fremmed-østrogener ud af luften. Undgå at bruge duftlys og luftopfriskere osv. 

Her i Danmark kan man vælge svanemærkede produkter både til rengøring og kropspleje - svanemærkede produkter må ikke indeholde hormonforstyrrende stoffer. Vælg også svanemærkede bind, tamponer, toiletpapir osv. - ikke svanemærkede produkter kan være klorblegede og vil så indeholder dioxin, som er et restprodukt af klorblegning. Dioxin blokerer progesteron-receptorerne og gør derfor "dobbelt skade".

Vælg økologiske produkter - både til madlavningen men også til cremer osv. da pesticidrester kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Du kan tjekke, om de produkter, du bruger nu, er på listen over produkter med hormonkemi her.
Læs mere om at undgå hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen: Tænk.dk
Tænk også over, om din tandpasta indeholder hormonforstyrrende stoffer - læs mere hos forbrugerkemi.dk

Der kommer snart svanemærket kosmetik på markedet ifølge Tænk, indtil da kan vi gå efter de udenlandske mærker Ecocert og The Soil Association, som garanterer minimum 95 % økologisk indhold - og kontrollerer, at det bliver overholdt. Som minimum gå efter at undgå parabener.

Du kan læse mere om at undgå hormonforstyrrende stoffer i drikkevandet her - og læse om, hvordan du i det hele taget undgår fremmed-østrogener i artiklen om østrogen-udrensning.