Myter om hormoner: "Progesteron beskytter ikke livmoderen godt nok!"

af Anette Paulin og Jens-Ole Paulin

Bygger den danske hormonbehandling på videnskabelig evidens? Ikke hele vejen igennem. En del af den bygger på myter - myter, som påfører patienterne en helt unødig risiko. En af myterne er, at man er nødt til at bruge syntetiske gestagener som Provera eller Mirena (hormonspiral), hvis man vil beskytte livmoderen effektivt i forbindelse med østrogenbehandling.
Hvis du beder din læge eller gynækolog om naturligt progesteron til beskyttelse af livmoderen, så vil du sandsynligvis få at vide, at naturligt progesteron ”ikke beskytter livmoderslimhinden godt nok”, at naturligt progesteron er ”alt for svagt”, og at de syntetiske præparater er bedre.
En anden myte er, at den holdning er den samme i andre lande. Men man behøver ikke gå længere end til vores nabo, Tyskland, hvor naturligt progesteron bliver udskrevet sammen med østrogen med netop det formål: at beskytte livmoderslimhinden mod fortykkelse.
Er det fordi, Tyskland er mere lemfældig med medicin? Nej, det er fordi de kender den videnskabelige forskning på området.
Der er solid dokumentation for, at naturligt progesteron beskytter livmoderen mindst lige så godt som de syntetiske gestagener. Og hvorfor er det vigtigt at vide det? Fordi de syntetiske gestagener øger risikoen for brystkræft – hvorimod det naturlige progesteron beskytter mod brystkræft. Det viser forskningen. Derfor er man da også i større, udenlandske forsøg med østrogenbehandling helt gået over til at bruge naturligt progesteron i stedet for syntetiske gestagener. Man ønsker ikke at påføre kvinder en unødig risiko.
Men det gør man altså i Danmark. Man fortsætter med de syntetiske progestiner, selv om det for længst er bevist, at naturligt progesteron er et bedre valg. Også et stort dansk forsøg på Glostrup Hospital har vist, at naturligt progesteron er det rette valg til beskyttelse af livmoderen. Men ingen har taget konsekvensen af det.

Er du på vej mod overgangsalderen eller står du midt i den med symptomer som hedeture, søvnbesvær og humørsvingninger - og overvejer du hormonbehandling? Så skal du vide, at der findes et bedre og mere sikkert alternativ end det, du får tilbudt hos lægen. I bogen ”Naturlig hormonterapi – du har et valg” finder du den videnskabelige dokumentation samt vejledning i, hvordan du genskaber en sund hormonbalance uden risiko for bivirkninger. Det kan tværtimod gøres på en måde, der forebygger problemer senere i livet i form af knogleskørhed og blodpropper. Alt sammen solidt funderet i den videnskabelige forskning. Læs bogen, før du går til lægen igen – du har krav på at få en behandling, der bygger på videnskab, ikke på myter.
Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet og få gratis opdateringer om den nyeste forskning - samt gode råd om at skabe og opretholde en sund hormonbalance.